Osäker på vilken
modell du ska välja?
Alla modeller har SOS-knappen
– vad skiljer dem åt?
Satellit-textenhet
Kommunikation baserad på textmeddelande
Satellitenhet som tillåter dig att enkelt skicka och ta emot textmeddelanden. Enheten kombinerar säker GPS-uppkoppling med möjlighet till textkommunikation.
Konstruerad för vandring och expeditioner,med lång batteritid, navigationsfunktioner, topografiska kartor med mera.
Är lättare, robustare och billigare än satellittelefonerna, men ger inte möjlighet till röstkommunikation.
Från 39 kr/dag
Satellittelefon
Kommunikation baserad på text och samtal.
Satellittelefon är till för personer som inte kan kompromissa med röstsamtal.
I bergslandskap och på nordliga breddgrader är IRIDIUM det bästa nätverket beroende på topografiska villkor och vinkel till satelliterna.
Satellittelefon-batterier håller kortare jämfört med satellit-textenheter och satellitenheter kostar mer att hyra, men de inkluderar röstsamtal.
Från 145 kr/dag
När ska man välja satellit-textenhet/satellittelefon?
Lång eller kort resa?
Om det är en lång resa är satellit-textenhet bästa kosteffektiva alternativet och kommunikationskostnaden är inkluderad i baspaketet.
Ensam eller i en grupp?
Om du vandrar ensam eller i en liten grupp kan satelittelefon vara dyrt medan om man reser i en stor grupp kan man dela på kostnaden och satellittelefon kan vara ett alternativ.
Vandring eller extrem-äventyr?
Om du ska på ett enkelt äventyr nära eller längs markerade leder är satellit-textenhet ett bra alternativ, men om du ska ut på en extrem expedition så bör du överväga en satellittelefon.
Laddning-möjligheter?
Eftersom satellit-textenhet har lång batteritid är den ett bra alternativ när du inte kan ladda din satellitenhet ofta.
Satellit textenhet är mitt val, men vilken modell?
InReach MINI - liten i storlek men STOR i prestanda
InReach MINI är den senaste modellen från GARMIN. Perfekt om du vill ha minimal storlek och vikt men ändå en smart satellit-enhet.
Vi rekommenderar InReach MINI till alla vandrare som vill ha en enhet som passar i fickan men inte behöver en topografisk karta.
Fördelen är storleken och batteriet (minst 2-3 veckors användning). Nackdelen är att allt i menyn är textbaserat (inga ikoner finns).
För enkel användning kan InReach MINI anslutas till en smartphone och GARMIN´s klocka och GPS.
InReach EXPLORER
InReach EXPLORER är större än InReach MINI i storlek och vikt men innehåller topografiska kartor och barometrisk höjdmätare.
InReach EXPLORER ger extra säkerhetsnivå och kan användas för att hitta ditt spår och navigera i hårda väderförhållanden.
Vi rekommenderar InReach EXPLORER för vandrare som vill använda topografiska kartor och ha batterier med extra lång hållbarhet.
ZOLEO
Zoleo förvandlar din telefon till satellit-messenger med ZOLEO-mobilappen.
ZOLEO skickar och tar emot meddelanden via Iridiums globala satellitnätverk när du är utanför mobiltäckning. ZOLEO-appen skickar meddelanden via mobilen när den är tillgänglig. Så ZOLEO växlar automatiskt mellan mobil och satellit beroende på tillgänglighet.an kartor, men man kan se sitt färdspår. Nackdelen mot MINI är att den är större i storlek och vikt.
Vi rekommenderar ZOLEO om du vet att du kan ha din mobiltelefon laddad och tillgänglig under din aktivitet.
SPOT GEN 3
Med denna enhet kan du envägskommunicera via satellit! Det betyder att du kan skicka ett SOS-anrop men kan inte föra tvåvägs dialog.
Spot ger dig möjlighet att säga om du är okej eller inte, men om inte mottagaren vet något om din situation blir det svårare att hjälpa dig. Räddningsstyrkan kan inte bedöma nivå av insats samt meddela dig om hur och när hjälp kan komma. Dessutom använder SPOT Globalstar satellitnätverk som är mycket mindre tillförlitligt än IRIDIUM-nätverket.
Den enda fördelen med SPOT är att den innehåller obegränsad data, så om du måste rapportera din plats var 10:e minut kan SPOT vara ett bra alternativ..
Vi rekommenderar inte SPOT för vandring.
PLB
PLB (Personal Locator Beacon) är som namnet säger bara en fyr.
Till skillnad från SPOT som kan skicka "ALLT OK"-meddelanden, tillåter PLB bara att skicka SOS-signal om att du i ett nödläge. Du kan inte kommunicera med PLB, alls!
Vi rekommenderar inte PLB eftersom det inte möjliggör någon form av kommunikation.
Satellittelefon är mitt val, men vilken modell?
INMARSAT ISATPHONE 2
ISATPHONE 2 är den senaste handhållna modellen från INMARSAT satellit network.
INMARSAT satellitnätverk är pålitligt och billigare jämfört med IRIDIUM och med mycket starkt batteri.
MEN - Inmarsat-satelliterna är geostationära och fungerar inte bra vid över och under 65 breddgrader. Man kan också få problem när man vandrar i höga bergskedjor på grund av topografi.
Vi rekommenderar inte INMARSAT ISATPHONE 2 för vandringar i Skandinavien, Kanada, Alaska, Norra Asien eller allmänt i höga berg.
IRIDIUM EXTREME
IRIDIUM EXTREME är den mest avancerade satellittelefonen från IRIDIUM, världens största satellitnätverk.
IRIDIUM EXTREME är en liten, lätt och hållbar satellittelefon, med orbitala satelliter. Det innebär att topografin kan orsaka bara tillfällig förlust av täckning eftersom satelliterna flyttar sig, vilket i sin tur ger 100% global täckning.
I bergsområden samt vid de södra och norra breddgraderna är IRIDIUM det enda tillförlitliga alternativet.
+46-77 5888191
Förnamn
Efternamn
E-post
Telefon
Meddelande
Skicka
Bearbetning
Vänta medan vi behandlar din förfrågan